Räcker det att vara tillfreds?

Tänk att gå omkring och ständigt vara lycklig. Det känns inte speciellt realistiskt för mig. Lycka är en ”extraordinär” känsla som ska infinna sig ibland och då betyda något alldeles särskilt. Tänk om det räcker med att vara tillfreds.

Räcker det att vara tillfreds?

Konsten att vara lycklig, 3 steg till lycka, och andra liknande rubriker läser jag ofta i olika feta rubriker. 

Att vara riktigt lycklig är en härlig känsla. Det är som att flyga bland molnen, att alla problem har försvunnit eller som ett fysiskt rus. 

Tänk att gå omkring och ständigt vara lycklig. Det känns inte speciellt realistiskt för mig. Lycka är en ”extraordinär” känsla som ska infinna sig ibland och då betyda något alldeles särskilt.

Att intala någon annan att de ska sträva efter att alltid vara lyckliga kan ge helt motsatt effekt. Når man inte den utlovade lyckan, kommer känslan av misslyckande och frustration. Tänk om det räcker med att vara tillfreds.

Att vara tillfreds är en lite mer stillsam känsla. Du känner dig rätt nöjd med din tillvaro, trots att du kan se att det både skulle kunna vara bättre och sämre. Du fokuserar på det som fungerar och det du kan vara tacksam för. Att vara tillfreds handlar mer om din inställning till livet än om att du har uppnått och presterat en massa saker.

Du kan till exempel vara tillfreds med:

  • hur du hanterar och förvaltar de val du har gjort i livet
  • att du har tillräckligt (mat, pengar, kläder o.s.v.)
  • att du är tillräcklig som du är
  • att du alltid har ett val (du väljer alltid hur du reagerar på saker och ting, även om du inte kan välja allt som händer)

Att kunna vara tillfreds är en mer hållbar känsla. Det hjälper dig att må bättre på sikt, både fysiskt och psykiskt. Självklart har både lycka och sorg sin plats i tillvaron, men under kortare perioder. Så för att bygga upp dig själv och må bättre kanske du, i stället för att söka efter den eviga lyckan, först ska hitta och nöja dig med en känsla av att du är tillfreds med dig själv och din tillvaro

 

 

Onlinekurs

Nu kan du ta del av vår ledarskapskurs smidigt online. Här du får en tydlig 
uppdelning av kursen och avstämningar på vägen mot en tryggare ledare!